22-01-2024

Verslag hemabijeenkomst ‘Van theezakje tot kinderwensgesprek'.

Verslag Themabijeenkomst ‘Van theezakje tot kinderwensgesprek'.

Maandag 6 november was de themabijeenkomst ‘Van theezakje tot kinderwensgesprek'. Het theezakje is een knipoog naar de vele kopjes thee die zorgprofessionals drinken. Hoe kom je vanuit een onderwerp zoals een theezakje tot een gesprek over de kinderwens? We zochten tijdens deze interactieve middag naar het antwoord op deze vraag. Benieuwd hoe het was? Check de sfeervideo.

Plotse papa's

Bert Bentsink trapte de bijeenkomst af met zijn ervaringsverhaal als ‘plotse papa’. Hij deelde zijn perspectief en dat van een aantal mede-plotse papa’s op het onbedoelde vaderschap, ook op mentaal en sociaal vlak. Ook legde Bert de link naar het normaliseren van het gesprek over je kinderwens.

Door een open en eerlijk gesprek te voeren over kinderwens kan iemand hierop de regie pakken. Zowel in een kwetsbare als niet-kwetsbare situatie. Om zo een bewuste en geïnformeerde keuze te maken over de kinderwens.

Scènes uit de praktijk

Trainingsacteurs Elaine en Mied namen vervolgens de zaal mee in een aantal uit de praktijk gegrepen scènes tussen hulpverlener en cliënt. Het publiek dacht mee over goede openingszinnen en kreeg een regisseursrol toebedeeld. Ze konden de scènes stopzetten om daarna met hun inbreng te komen tot een open en eerlijk gesprek over de kinderwens. Dit leidde tot mooie gesprekken en inzichten, waarbij het publiek zichtbaar meeleefde met de uitgespeelde situaties. Met alle aanwezige kennis en expertise kwamen de deelnemers tot verschillende haakjes om vanuit elke hulpvraag het kinderwensgesprek te voeren.

 

Tot slot

Als NNZ team kijken we terug op een geslaagde middag. We hopen de deelnemers en andere geïnteresseerden te zien bij de volgende themabijeenkomsten over seksualiteit en anticonceptie. Data volgen nog. Een reactie op de bijeenkomst:

 

“Vaak heb je het gevoel dat mensen het er niet over willen hebben, maar als je het wel doet, verbaast het me dat mensen het heel fijn vinden.” — Rianne Barends, jeugdverpleegkundige GGD regio Utrecht.

Bekijk alle nieuws-items
Terug naar overzicht