Zelf monitoren en evalueren, hoe pak je dat aan?

 

Doelen stellen

  • Lees hier hoe je in drie stappen (nieuwe) doelen kunt stellen.
  • Lees hier hoe in gesprek gaan over (Utrechtse) data over de eerste duizend dagen kan helpen bij het stellen van doelen.
  • Meer informatie over wat werkt bij doelen stellen vind je hier.
  • Voorbeelden van doelen van Utrechtse wijknetwerken geboortezorg vind je hier.

Na het stellen van doelen is het goed om te bedenken wat, hoe en hoe vaak jullie willen gaan monitoren en evalueren. Hieronder staan voorbeelden van vragen en methoden die de Utrechtse geboortezorgnetwerken gebruiken/hebben gebruikt om (een onderdeel van) hun aanpak te monitoren en evalueren. Ieder netwerk doet dit op zijn eigen manier, haal er vooral uit wat (op dit moment) bij jullie situatie past.

Wat willen jullie monitoren en evalueren?

  • De doelen van ons wijknetwerk: hier vind je vragen die jullie hierbij kunnen gebruiken.
  • De samenwerking binnen ons wijknetwerk: hier vind je vragen die jullie hierbij kunnen gebruiken.
  • De effecten van ons wijknetwerk op gezinnen: hier vind je vragen die jullie hierbij kunnen gebruiken.

Wat jullie willen monitoren en evalueren kan per periode verschillen. Je kunt ook kiezen voor een combinatie/selectie van bovenstaande vragen en/of op verschillende momenten voor een andere methode kiezen.

Hoe willen jullie monitoren en evalueren?

  • Aan de hand van (een combinatie van/selectie uit) bovenstaande vragen, tijdens een bijeenkomst van het wijknetwerk. Je kunt de vragen voorafgaand aan de bijeenkomst alvast delen met de deelnemers en/of hen voorafgaand aan de bijeenkomst alvast een paar vragen laten beantwoorden (als dat aansluit bij de behoefte van de deelnemers), via de mail of via een korte online vragenlijst (evt. anoniem, via bijv. Survey Monkey of Google Forms). Om het gesprek goed te voeren en de resultaten goed vast te leggen is het handig om een voorzitter en notulist te hebben.
  • Aan de hand van verslagen of notulen van het netwerk. Je kunt hier bijvoorbeeld veelbesproken problematiek, thema’s, en verbeter- en knelpunten uit halen die de afgelopen tijd naar voren zijn gekomen, en nagaan of er iets mee gedaan is; of ze bijvoorbeeld zijn aangekaart bij/opgepakt door de juiste organisatie(s), professional(s) en/of de gemeente.
  • Aan de hand van gesprekken tussen de voorzitter(s) van het wijknetwerk en de adviseur gezondheid, Kansrijke Start. In sommige wijken praten de voorzitter(s) van het wijknetwerk en de adviseur gezondheid, Kansrijke Start, regelmatig bij over de stand van zaken op wijk- en stadsniveau en wat ze hier de komende tijd mee willen/kunnen. Zij bespreken dit tijdens de bijeenkomsten met de rest van het wijknetwerk.

Hoe jullie invulling geven aan monitoring en evaluatie is maatwerk. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van bovenstaande methoden en/of op verschillende momenten voor een andere methode kiezen.

Hoe vaak willen jullie monitoren en evalueren?

Sommige onderwerpen lenen zich om vaker te bespreken, bijvoorbeeld aan het einde van iedere bijeenkomst. Denk aan thema’s en knelpunten die naar voren zijn gekomen tijdens het bespreken van casuïstiek. Andere onderwerpen, zoals de samenwerking en de doelen en effecten van jullie wijknetwerk, lenen zich beter om ieder half jaar of jaar te bespreken. Bepaal samen wat het beste bij jullie past.

Wat werkt bij monitoren en evalueren?  

Wil je meer weten over wat werkt bij het monitoren en evalueren van je aanpak? Lees hier meer over werkzame elementen bij het monitoren en evalueren van de aanpak van Utrechtse wijknetwerken geboortezorg.